Leggyakoribb üröm fajunk neve ellenére nem fekete, bár a levelek felső oldala nála a legsötétebb zöld. Sokfelé használták főszerként, gyógynövényként._x000D_ Főleg bolygatott területeken, utak mellett, gazosokban találkozhatsz vele. Szára fiatalon vöröses, később sötétebb. Levelei felül sötétzöldek, alul fehéresek. Tőlevélrózsát nem képez. Télre visszahúzódik, a tavasszal megjelenő hajtásai azonnal felfelé törnek, másfél méterre is megnőhetnek. Nyár végére beérik a magja, ősszel el is száradnak a hajtásai, hogy a következő tavasszal újra megjelenjenek._x000D_
Vetése:
_x000D_ Apró magját tél végétől nyár elejéig lehet vetni. Csak nagyon vékonyan szabad takarni. A kelése sokszor elhúzódó. Érdemes palántát nevelni belőle._x000D_
Alkalmazása:
_x000D_ Keserű íze és enyhén mérgező volta ellenére sokfelé fűszerként is használják. Nehéz húsok mellé nálunk is kedvelt volt a majoránna pótlására. Japánban ma is szeretik, még a ragacsos rizsből készült édes gombócot, a mochit is ízesítik vele. A fiatal, zsenge, tavaszi hajtásai enyhébb ízűek, kevésbé keserűek, ezt használják fűszerként. Régen sört is ízesítettek vele amíg a komló ki nem szorította._x000D_ Gyógynövényként főleg emésztést javító és fertőtlenítő hatása miatt használatos. Erre a célra a virágzó, vagy közvetlenül virágzás előtt álló hajtásait gyűjtötték és szárították._x000D_ Nagyon könnyen nevelhető, bárhol megél, még gyenge szikes talajokon is. A napot és a félárnyékot is elviseli._x000D_ Erős aromája miatt nagyon jó kártevő összezavaró növény: a veteményesbe ültetve a kártevő rovarok tájékozódását megzavarja, nehezebben találják meg a számukra ehető növényeket. Ezért a bio növényvédelem hasznos eszköze.