Mustárhoz hasonlóan csípős levélzöldség, látványos vörös levelekkel. Salátákban ízesítésként és díszítésként használható. Ázsiából származik, ahol salátanövényként, főtt ételek alapanyagaként, és a magjából sajtolt étolaj miatt is termesztik. Egyéves, nyár végére szárba szökik és virágzik. A mustárhoz és a repcéhez hasonló sárga virágokat hoz. Magja sok olajat tartalmaz.
Vetése:
Kora tavasztól őszig bármikor vethető. Sortávolság 30-40 cm, tőtávolság, 20 tőtávolság, vetési mélység 1 cm. Sűrűbbre vethető, később a kisebb növényeket kiegyelve és elfogyasztva alakul ki a 20 cm tőtávolság.
Alkalmazása:
Az egész növény ehető, egészen kicsi magonc kortól a virágzó példányokig. Csípős, mustáros íze van, ami a zsenge növényekben kevésbé erős. Salátákban, ízesítésként használható. Ázsiai őshazájában főleg főzve, elkészítve, helyi ételek alapanyagaként elterjedt. Magja 25-30% olajat tartalmaz, amit étolajként hasznosítanak. A mag csípős íze miatt mustárt is készítenek belőle. A kertben legjobban kötött talajon, félárnyékban fejlődik, de nagyon tág a tűrőképessége. Szinte minden körülmények között termeszthető. Nem szereti a nyári forróságot, ezért a legjobb kora tavasszal vagy ősz elején vetni. A mulcsolást és az öntözést meghálálja. Vetés után 1-2 hét alatt kikel, és nagyon hamar fogyasztható. 6-8 hetes korban már kifejlett méretű, de a fiatalabb növények is szedhetők. Nagyon jól használható más növények előtt vagy után történő termesztésre, az akár csak néhány hetes időszakok kihasználására. Nagyon jó takarónövény. Érdekes tulajdonsága, hogy a talaj nehézfém szennyeződését viszonylag jól tűri, és azt fel is veszi. Szennyezett talajok tisztítására is használható. Az ilyen területről származó növényeket nem szabad megenni!