Szinte egész évben szedhető levélzöldség, ami a látványos színeivel dísznövényként is megállja a helyét. Nagy értéke, hogy télen is zöld marad és felhasználható. Vadon nem fordul elő, a répa nemesített formája. Ugyanabból az ősből hozta létre az ember a céklát, a cukorrépát, a takarmányrépát. A mángold egy olyan répa, amit nem a gyökér, hanem a levélzet felhasználására nemesítettek. A mángold vastag levélnyele és maga a levél, sőt a fiatal virágszára is ehető. A levélnyél sokféle színű lehet a fehér, sárga, vörös különböző árnyalataiban. Látványos ételek főzhetők belőle, és dísznövényként is ültethető. Kétéves növény, zölden telel át. A következő évben virágszárat nevel, utána elpusztul. A virágszárat kitörve az élettartama meghosszabbítható, de így sem lesz belőle hosszú életű növény.
Vetése:
Áprilistól vethető, a tavaszi fagyok elmúltával, egészen nyár végéig. Kora tavasszal fedett helyen palántát is nevelhetsz belőle. Sortávolság 30-50 cm, tőtávolság 20-30 cm, vetési mélység 1,5 cm.
Alkalmazása:
A mángold levele, és a vastag levélnyele is ehető. A spenóthoz és a spárgához hasonlóan használható. Erős íze van, amit sokan nem szeretnek, ezért nyersen, salátákban nem mindenki fogadja el. Főzve, feldolgozva viszont nagyon finom. A kertben nagyon könnyen termeszthető. Mindenféle talajon megél, akár sziken is, csak a kemény agyagot nem szereti. A gyors fejlődéshez sok tápanyagot és vizet igényel. Kedvezőtlenebb helyen kisebb marad, de így is termeszthető. A mulcsolást meghálálja. Vetés után 2-3 hónappal szedhető először. A külső leveleit szedd le, hogy a közepéből megújulhasson. A mángold gyors növekedésével, nagy méretével ideális talajtakaró, talajjavító növény. Ilyen célra is vetheted. Sok szerves anyagot termel.