Ismert fűszernövényünk, amit kertben vagy cserépben is könnyen termeszthetsz. A símalevelű fajta erősebb ízű, fűszerként tökéletes. Eredeti őshazája a mediterrán vidékeken, a Földközi-tenger mellékén volt, de ma már mindenütt termesztik, és néhol el is vadul. A metélőpetrezselyemnek nincs nagy méretű, ehető gyökere, csak a levelei miatt termesztjük. Cserépben is nagyon jól tartható, így könnyen hozzáférhető helyen lehet nevelni, a konyhából kényelmesen elérhetően. Kétéves növény, első évben leveleket nevel, a másodikban virágzik.
Vetése:
Szabad földbe kora tavasszal, cserépbe bármikor. A magokat érdemes vetés előtt 4 órára vízbe áztatni. 2-3 cm mélyre vesd el, 25-30 cm sortávolságra, 3-5 cm tőtávolságra. Lassan kel, 4-5 hétre, ezért szabadföldben érdemes gyorsan kelő növénnyel együtt vetni ami jelzi a sor helyét (retek vagy spenót például). Kelés után érdemes kb. 10 cm tőtávolságra ritkítani. Palántát is nevelhetsz, de átültetésnél óvatosan bánj vele, mert a főgyökere sérülésére nagyon érzékeny.
Alkalmazása:
Ismert fűszernövény, salátákban, levesekben, mindenféle célra nagyon jól használható. A símalevelű fajta íze erőteljesebb, a mohafodrozatú kevésbé aromás. Ez utóbbi salátákban nagyobb mennyiségben is felhasználható. A legjobb frissen felhasználni. Szinte egész évben rendelkezésre áll, a téli fagyokat is elviseli. Ha sok termett száríthatod, de fagyasztva vagy sóval keverve is tartósítható. Leveleit folyamatosan szedheted, de jó, ha csak a külsőket vágod le, hogy az új levelek is kifejlődhessenek. A metélőpetrezselyem termesztése nem nehéz, de viszonylag víz- és tápanyagigényes. Mulcsolt kertben tökéletesek a számára a körülmények. Félárnyékban jobban viseli a forró magyar nyarakat. A símalevelű változat szívósabb, a fagyot is jobban viseli. A mohafodrozatú keményebb télen elfagy, és év közben is jobban igényli a vizet és a tápanyagokat.