A tarlórépa nálunk másodvetésként, nyári retek helyettesítőként nagyon kedvelt zöldségféle. A gumója és a levele is ehető. Fehéres, a reteknél nagyobbra növő, teniszlabda méretet is elérő gumója a Purple Top Milan fajtánál felül rózsaszínű. Virágszára áttelelés után a második évben fejlődik ki. A magyar éghajlaton keményebb teleken elfagyhat. Nevét onnan kapta, hogy sokszor a gabonák után, másodvetésként, a tarlón termesztették.
Vetése:
Kora tavasztól nyár végéig bármikor vethető, végleges helyére. Sokszor másodvetésként, nyáron termesztik.
Alkalmazása:
A gumójáért termesztett zöldségféle, de a levele is ehető. A fiatal gumó enyhe ízű, a retekhez hasonló, idősebb korban csípőssé válik. Az ilyen gumókat elsősorban főzni vagy savanyítani érdemes. A levelek ugyanígy viselkednek: a zsenge levél kevésbé csípős, salátákban nagyon jól használható, akár csak kisebb mennyiségben ízesítésként. Az idősebbeket már erősen csípősek. Jól tárolható, késői vetésből hűvös helyen, pincében egész télen használható marad. A szabadban is meg lehet próbálni az átteleltetését, de keményebb teleken el tud fagyni. Termesztése kerti körülmények között nem nehéz. Ha sok tápanyagot kap, akkor inkább a levelei fejlődnek, gumót alig nevel. A hideget és a meleget egyaránt elviseli, bár nyáron érdemes árnyékolni. Szinte egész évben termeszthető. A téli fagyokat jól tűri, csak a legkeményebb teleken fagy el. Áttelelés után a kora tavasszal megjelenő levelei az egyik első friss zöldségfélét adhatják. Vetés után gyorsan kikel, 35-45 nap után szokták szüretelni zsenge gumóként. Nagyon jól használható más növények előtt vagy után történő termesztésre.